Suport

Pentru un sprijin on-line, acest site va ofera posibilitatea de a accesa documentatiile de care aveti nevoie:

Cataloage

Manuale de operare

Documentatie de service

Sugestii si informatii utile

 1. Cum sa alegem corect un generator de curent.
 2. Ce inseamna Cos Phi.
 3. Este posibil sa conectez un aparat de sudura la un generator de curent?
 4. Cum sa alegem corect o motopompa.
 5. Utilizarea corecta a vibratoarelor de beton
 6. Utilizarea corecta a grinzilor vibrante
 7. Alegerea si utlizarea slefuitoarelor de beton
 8. Alegerea corecta a discurilor diamantate functie de material (.pdf, 289Kb)

1. Cum sa alegem corect un generator de curent.

Va propunem o metoda simpla pentru determinarea puterii unui generator in 5 pasi:

Pasul 1: Faceti o lista cu consumatorii care vor fi conectati la generator.
Pasul 2: Notati puterea în Watt, tipul de consumator (ohmic / inductiv) si apoi cos Phi (factorul de putere).
Pasul 3: Calculati puterea în VA pentru fiecare consumator.
când cos Phi = 1, VA = W
când cos Phi < 1, VA = W / cos Phi

Pentru motoarele electrice se ia în considerare puterea transformata în CP multiplicata cu 2 (1 kW = 1,35962 CP). Atentie! Acesta calcul este empiric si este valabil in aprox. 90% din cazuri, dar nu intotdeauna.

Pasul 4: Adunati toate valorile obtinute în VA.
Pasul 5: Adaugati o marja de siguranta de 20% la valoarea obtinuta.

Nota!
Este preferabil ca un generator sa nu fie nevoit sa lucreze la puterea sa maxima in mod permanent. Orice aparat solicitat la puterea maxima se uzeaza mai rapid. Uzura, pentru un generator este mult mai redusa la 75 – 80 % din putere

2. Ce inseamna: cos Phi.

Cos Phi: factorul de putere - defineste cat anume din puterea aparenta absorbita (KVA) de un consumator inductiv este putere activa utilizata efectiv (KW) de catre acest consumator.

Cu cat este mai apropiat de 1 cu atat ponderea puterii active in cea aparenta este mai mare. Situatia ideala este aceea in care cos phi =1, situatie in care Paparenta = Pactiva iar puterea reactiva Preactiva = 0.

Exista din acest punct de vedere doua tipuri de consumatori:
A. Ohmici: care au cos phi =1. Astfel de consumatori sunt becurile cu incandescenta, resourile, filtre de cafea, ciocane de lipit.
B. Inductivi: care au cos phi < 1.
- scule electrice: cos phi = 0.97;
- motoare electrice: cos phi = 0.7 –0.8;
- becuri cu neon, transformatoare de sudura = 0.5;

3. Este posibil sa conectez un aparat de sudura la un generator de curent?

Atunci cand doriti sa conectati un transformator de sudura la un generator de curent, asigurati-va ca aveti un generator suficient de puternic pentru a face fata curentului mare absorbit de aparat la amorsarea arcului de sudura. In caz contrar, veti avaria alternatorul generatorului iar condensatorii acestuia pot exploda.

In orice caz, nu recomandam utilizarea transformatoarelor de sudura pe generatoare. Totusi daca acest lucru se intampla, atunci va trebui ca generatorul sa poata furniza o putere de cel putin doua ori mai mare decat cea specificata de producatorul echipamentului de sudura.

Important!
Daca veti utiliza invertere de sudura atunci puteti lucra in siguranta. Recomandam sa folositi invertoare speciale pentru utilizare pe generatoare de curent (acestea accepta fluctuatii de tensiune de +/- 10%).

Nota!
In cazul in care sudati frecvent, va sugeram sa va dotati cu un grup electrogen de sudura care nu va crea nici un fel de probleme in cazul utilizarii indelungate.

4. Cum sa alegem corect o motopompa.

Selectati tipul de pompa in functie de aplicatie:

Tipul motopompei
Utilizari uzuale
Apa curata
Apa murdara
Apa cu nisip
Apa cu continut de impuritati solide
Apa curata ptr. pompare la inaltimi mari
Apa de mare
MP25R
MP50R
MP80R
PTG441
MPD80R
MPD100R
PR15
o
PR6/20
o
PR6/50R
o
MP-ST50R
o
o
o
o
MP-ST80R
o
o
o
o
MPT50RS
o
MPT80RS
o
PTD240 INOX
o• - Utilizare optima (regim de lucru intens – pentru utilizari profesionale )
o - Utilizare conditionata (regim normal sau ocazional)

Nota!

Consultati diagramele de performanta ale motopompelor (din catalog) pentru a afla corelatia intre debit si inaltimea de pompare a fiecarui model in parte.
Alegerea motopompei se face tinand cont de pierderile date de elementele care intervin pe traseul de pompare.

Retineti!
Furtunul trebuie asezat simplu si drept
Motopompa se amorsaza înainte de utilizare
Utilizati numai sorbul original (livrat impreuna cu echipamentul)

Tipuri de sorb:
- pentru ape curate: dimensiunea sitei: F 6 – 7 mm
- pentru ape murdare: dimensiunea sitei: F 20 mm
- pentru ape foarte murdare: dimensiunea sitei: F 25 - 30 mm

5. Utilizarea corecta a vibratoarelor de beton

Compactarea si eliminarea aerului este esentiala pentru obtinerea rezistentei si durabilitatii betonului. Cel mai eficient procedeu de a obtine acest lucru este vibrarea cu vibratorul de beton imersabil.

Betonul trebuie turnat in straturi succesive de pana la 450 mm si fiecare strat trebuie vibrat complet inainte de a se turna urmatorul. Acest lucru face ca bulele de aer sa ajunga la suprafata si astfel sa nu ramana prinse sub stratul care nu a fost inca vibrat. Stratul urmator va trebui vibrat inainte ca stratul anterior sa se intareasca. Capul vibrator trebuie sa patrunda in stratul anterior cam 100 mm pentru a asigura o priza perfecta intre cele doua straturi.

Capul vibrator va trebui introdus vertical in beton. Suprafata din jurul capului de vibrare se va compacta complet. Marimea efectului de vibrare depinde de un numar de factori cum ar fi: marimea capului vibrator, frecventa si amplitudinea de vibrare, viscozitatea betonului, amestecul de agregate, densitatea si marimea armaturilor din otel, distanta fata de cofrag (in general, se poate considera un efect de compactare pe un diametru de 10 x diam. capului vibrator).

Luind in considerare suprafata betonului din jurul capului vibrator, se poate considera ca zona compactata complet are forma unui cerc. Pentru o compactare completa vibratorul va fi imersat in asa fel incat cercurile date de efectul de compactare sa se intrepatrunda.Capul vibrant se va extrage vertical si incet pentru a lasa golul format sa se umple usor.
Nu trageti capul vibrant de-a lungul sapei, deoarece se poate intampla ca aerul sa ramana prins in interior.
Nu tineti vibratorul prea mult imersat in beton deoarece exista riscul separarii particulelor componente cu efect direct in reducerea rezistentei betonului.

Alegerea vibratorului de beton:
Volumul de material de vibrat si sursele de alimentare disponibile in santier vor determina alegerea tipului de vibrator ce urmeaza a fi utilizat:

 • Vibratoare electrice portabile cu alimentare la retaua electrica de 230V sau la un generator;
 • Vibratoare pneumatice cu alimentare la un compresor de aer.
 • Vibratoare cu ax flexibil, antrenate de motoare termice pe benzina sau diesel.
 • Vibratoare electrice de inalta frecventa, alimentate la un convertizor de 42 V.

Dimensiunile capurilor vibrante depinde de aplicatie. Dimensiunile mici sunt potrivite pentru volume mici; Dimensiunile mari asigura productivitati sporite in turnarea betonului in cantitati mari. Distanta dintre armaturi poate fi un factor restrictiv in alegerea dimensiunilor vibratoarelor.

6. Utilizarea corecta a grinzilor vibrante

În acest moment exista la dispozitia constructorilor foarte multe tehnici de executie a pardoselilor din beton. Toate acestea conduc, în linii mari, la aceleasi rezultate.

Tehnici traditionale (vibrarea cu ghidare) Cofrajul, sinele de ghidare si distantierele se monteaza în pozitiile dorite pentru a putea ghida utilajul în timpul lucrului. Apoi se toarna betonul pâna la nivelul dorit. Dupa turnare, grinda vibranta va fi trasa de catre operator pe deasupra cofrajului pentru a asigura o compactare si nivelare cât mai buna a betonului.Tehnici noi (vibrarea libera)

Pentru realizarea nivelarii suprafetelor prin aceasta metoda nu sunt folosite accesorii de tipul sinelor de ghidare, înaltatoare, etc. Se foloseste numai cofrajul si acesta numai pentru a retine betonul în perimetru.
Betonul va fi turnat si deplasat apoi cu ajutorul riglelor vibrante pâna se obtine nivelul dorit. Acest nivel se poate controla foarte precis prin folosirea unei nivele cu laser. Este recomandat sa se foloseasca vibratoare interne pentru a se realiza o compactare în profunzime a stratului de beton înainte de a se ajunge la nivelul dorit. Apoi se va folosi rigla vibranta pentru a se consolida si nivela suprafata pardoselii.
Secretul acestei tehnici este de a turna beton exact cât este necesar pentru a se ajunge la nivelul dorit.


Turnare si vibrare cu vibrator imersabil


Atingerea nivelului dorit


Vibrare, nivelare si finisare

Grinzi vibrante - alegere Alegerea utilajului potrivit poate fi dificila datorita metodelor diferite de lucru folosite de catre constructori. Criteriile care stau la baza alegerii utilajelor sunt cele de performanta si nu cele economice.

Factorii care influenteaza alegerea

Latimea de lucru, grosimea stratului de beton, toleranta ceruta, mixtura de beton, complexitatea proiectului de executie, suprafata totala de lucru, folosirea vibratoarelor interne, costurile instalarii sinelor de ghidare, productivitatea, timpul de instalare, manopera necesara.
Tinand cont de factorii de mai sus va prezentam în cele ce urmeaza o lista orientativa care sa va ajute la alegerea utilajului potrivit . Nota: Latimea de lucru nu este relevanta în cazul vibrarii libere!

    Latime de lucru posibila Tip de vibrare
Scândura
Rigla
-folosite înca pe scara larga în cazul lucrarilor mici
1 – 3 m
cu vibrator imersabil
Rigla manuala din lemn
-scândura cu mânere
2 – 4 m
cu vibrator imersabil
Rigla manuala
-rigla din aluminiu cu mânere
5 – 7 m
cu vibrator imersabil
Grinda vibranta
Grinda dubla
-recomandabila (înlocuieste tehnica manuala)
5 – 7 m
150 mm
Rigla vibranta flotoare
-lama vibranta,suprafete limitate
-
50 mm / cu vibrator imersabil
Rigla vibranta flotoare
-lama vibranta
-
50 mm / cu vibrator imersabil
Grinda vibranta flotoare
-timp minim de instalare
-
cu vibrator imersabil
Grinzi modulare
-precise; se adapteaza pe orice latime de lucru
2 – 25 m
300 mm
Grinda ghidata cu laser
-pentru aplicatii speciale
-
-
Repartitor de beton
-turnare continua pentru aplicatii speciale (autostrazi, sa.)
-
-

7. Alegerea si utlizarea slefuitoarelor de beton

Slefuitoarele de beton se folosesc în constructii de foarte multi ani. Arhitectii prevad ca în cadrul a numeroase lucrari sa fie executate pardoseli de beton care sa întruneasca diverse proprietati cum ar fi: duritate, planeitate si durabilitate. Cea mai buna metoda pentru finisarea betonului la final este slefuirea cu aceste tipuri de utilaje.

Duritate, durabilitate si planeitate; aproape toate pardoselile trebuie sa îndeplineasca aceste criterii ceea ce înseamna ca slefuitoarele de beton sunt necesare în toate lucrarile de constructii.

Alegerea slefuitoarelor de beton:

Slefuitoarele de beton sunt disponibile în diferite marimi, de la cele cu diametru de lucru de 600 mm si pâna la cele de dimensiuni mari cu trei dispozitive de lucru. Cele mai uzuale tipuri sunt cu diametre de:
a) Ř 600 mm sau mai mici. Devin din ce în ce mai folosite datorita faptului ca pot trece prin deschizaturile usilor în cazul cladirilor terminate.
b) Ř 700 – 1200 mm. Cea mai populara gama deoarece sunt folosite în mai toate tipurile de constructii cum ar fi: fabrici, depozite, hangare de aeroport, super marketuri, etc.
c) Ř 900 – 1200 mm cu doua dispozitive de lucru; au devenit foarte populare datorita folosirii pe suprafete foarte mari acolo unde se cere o calitate deosebita a suprafetelor finisate.

Alegerea unui slefuitor de beton va depinde de durata de utilizare efectiva raportata la o perioada bine delimitata de timp (de exemplu 1 an), de marimea contractului de executie a lucrarii, de diferite conditii restrictive din teren (cum ar fi: deschideri de usi, cai de acces, etc.) si de existenta surselor de energie electrica. Toate acestea împreuna cu preferintele personale si experienta precedenta va determina ca alegerea utilajului necesar sa fie mult usurata.

Folosirea slefuitoarelor de beton:

Contrar celor crezute deseori, un slefuitor de beton nu niveleaza pardoseli din beton. Un slefuitor de beton este un utilaj de finisare destinat aplicarilor de straturi dure pe pardoseli din beton. Stratul dur aplicat va fi rezistent si nu se va eroda în timp. Gaurile si denivelarile mici pot fi nivelate prin actiunea slefuitorului dar în general stratul trebuie întins, nivelat si compactat înainte de slefuire. Acest lucru se realizeaza prin folosirea unei grinzi vibrante tip cadru, bineînteles tinând cont de necesitatea de realizare a rosturilor de dilatare. Suprafata rezultata va fi gata pentru slefuirea finala.
Slefuitoarele de beton nu pot fi folosite pe materiale uscate. Betonul rebuie sa aibe specificatia corecta si sa fie de calitate pentru a se putea obtine rezultate bune.
Selectarea lamelor:

Slefuitoarele pot lucra cu diferite tipuri de lame sau cu discuri în functie de tipul lucrarii.
Acestea sunt prezentate mai jos.

LAME FLOTOARE: lamele flotoare sunt utilizate primele pentru nivelare
DISC FLOTOR: înlocuieste lamele flotoare si se utilizeaza tot pentru nivelare;
LAME FINISOARE: lamele finisoare sunt utilizate pentru slefuirea finala în una sau mai multe treceri
LAME COMBINATE: lamele combinate sunt utilizate pentru nivelare si finisare (o latura pentru nivelare si cealalta pentru finisare)Ca o sugestie:
- Lamele combinate sunt folosite de obicei numai pentru lucrari mici.
- Cei mai multi utilizatori folosesc mai întâi lame flotoare si apoi
lame finisoare sau disc flotor si lame finisoare.
- Folosirea a doua tipuri de lame este de obicei mai ieftina. Alegerea momentului potrivit pentru slefuire:

Momentul în care se începe slefuirea este foarte important. Betonul proaspat compactat si nivelat este moale si nu poate fi slefuit. Utilizatorul trebuie sa astepte pâna când betonul moale se va întari suficient ca sa poata sustine greutatea masinii si a operatorului. Daca betonul este prea moale masina va lasa urme pe suprafata. Daca este prea dur efectul de slefuire va fi nesemnificativ. Este esential ca slefuitorul sa fie folosit la timpul potrivit. Momentul potrivit pentru începerea slefuirii este atunci când urmele lasate pe beton de catre operator sunt de aproximativ 3 mm.

Începerea lucrului:

Nivelarea
Slefuitorul trebuie echipat cu lame flotoare sau cu disc flotor. Operatia trebuie începuta dintr-un colt al suprafetei, deplasarea masinii se va face în zig-zag, dintr-o margine în alta a acesteia, operatorul trebuind sa mearga întotdeauna înspre înapoi (ca în figura de mai jos). Se realizeaza o singura trecere iar viteza de deplasare trebuie sa fie mica si uniforma. În aceasta faza sunt îndepartate si urmele lasate de catre operator pe suprafata de beton.Dupa aceasta prima faza pe suprafata vor ramâne niste urme circulare. Acestea nu sunt adânci si vor disparea în faza a doua. Slefuitorul trebuie sa poata trece peste marginile cofragului pentru a se elimina bavurile.

Finisarea:
Dupa ce suprafata a fost nivelata masina se va echipa cu lame finisoare. Înainte de începe faza de finisare se va avea în vedere starea suprafetei ce urmeaza a fi slefuita. Momentul în care se va începe lucrul va fi atunci când la asezarea palmei pe suprafata de lucru nu ramân urme de praf/ciment sau când la mersul pe suprafata nu ramân urme vizibile.

Pentru faza de finisare lamele vor fi pozitionate la diferite unghiuri de înclinare, de obicei între 5 si 100. De obicei se executa mai multe treceri pentru a se obtine o suprafata de calitate.

Generalitati:
Trebuie avut în vedere sa fie acoperite toate zonele de pe suprafata în lucru. Înainte operatiei de slefuire mecanica se recomanda slefuirea manuala a marginilor si a zonelor greu accesibile (rosturi, ziduri si stîlpi cu forme neregulate sau rodunde, etc). Asigurati-va ca nu sunt denivelari prea mari pe suprafata de lucru (este posibil ca acestea sa nu poata fi îndepartate de catre utilaj).

Când denivelarile sunt foarte mari se recomanda treceri cu rigle de nivelare manuale. Aceste rigle (de obicei 3 – 5 m lungime) vor îndeparta surplusul de material astfel încât operatia de slefuire va fi mult mai usor de realizat.

Cea mai frecventa întrebare este “Când începem slefuirea?” si “Cât de repede finisam betonul dupa terminarea fazei de compactare?” Singurul raspuns este “Când betonul este gata!” ;I asta poate depinde de urmatorii factori:

a) VREMEA: O zi cu vreme calduroasa si uscata cu putin vânt va ofera cele mai bune conditii pentru uscarea betonului. O zi rece si umeda este cea mai defavorabila.
b) BETONUL: În functie de gradul de tasare si de aditivii folositi ( pentru accelerarea sau pentru întârzierea întaririi)

Trebuie avut în vedere ca momentul în care se poate realiza slefuirea este critic. Prea devreme - nu se poate obtine o suprafata perfect plana; prea târziu - utilajul va avea un efect de slefuire prea slab.

CONCLUZII Slefuirea mecanica este cea mai utilizata metoda pentru finisarea suprafetelor din beton si este de obicei impusa de catre proiectanti. Se obtin astfel pardoseli finisate de înalta calitate foarte dure si rezistente la eroziune.
Folosind utilaje de calitate si tinând cont de regulile de utilizare prezentate mai sus manopera va fi mult usurata si nu vor aparea probleme în timpul lucrului.

Suprafete de buna calitate nu se pot obtine numai prin folosirea unui beton adecvat astfel încât sunt obligatorii etapele urmatoare: o preparare atenta cofragului, o compactarea corecta si o nivelare prealabila iar la final o finisare executata cu deosebita grija. Folosind accesoriile corecte se pot obtine suprafete de buna calitate în conformitate cu specificatiile cerute.

Când sa slefuim – un test simplu

Nivelarea
Când un om de greutate medie sta în picioare pe suprafata de beton si urma lasata de pantofi nu depaseste 3 mm adâncime atunci este momentul potrivit pentru a începe aceasta operatie.
În aceasta etapa slefuitorul se utilizeaza echipat cu lame flotoare sau cu disc flotor.

Finisarea
Slefuitorul se va echipa cu lame finisoare iar momentul în care va începe operatia de finisare va fi atunci când la asezarea palmei pe suprafata de lucru nu ramân urme de praf/ciment sau când la mersul pe suprafata nu ramân urme vizibile.

8. Alegerea corecta a discurilor diamantate functie de material (.pdf, 289Kb)

© INVESTOOLS 2023 - Toate drepturile rezervate | Design by Cryo